خلاصه خبر
پنجشنبه 12 فروردین 1400
روز دوم آوريل كه امسال با روز سيزدهم فروردينماه و روز طبيعت، مقارن شده، از سوي سازمان ملل متحد به عنوان روز آگاهي از اختلالات طيف اوتيسم، نامگذاري گرديده ...
پيام سرپرست بهزيستي خراسان رضوي به مناسبت روز جهاني اوتيسم
به نام جانبخش جهان
روز دوم آوريل كه امسال با روز سيزدهم فروردينماه و روز طبيعت، مقارن شده، از سوي سازمان ملل متحد به عنوان روز آگاهي از اختلالات طيف اوتيسم، نامگذاري گرديده و از شهروندان سراسر جهان خواسته ميشود كه در اين روز، بيشتر به موضوع گرفتاريهاي اين كودكان و توانبخشي و درمان آنان بيانديشند و در جهت آرامش بيش از پيش آنان تلاش كنند.
اوتيسم يكي از اختلالات عصبي رشدي كودكان است كه در يك قرن اخير شناخته شده و متأسفانه با پيشرفت زندگي ماشيني و تغييرات زيستي، اجتماعي و ژنتيك ناشي از اين تحولات سريع، رو به رشد گذاشته است. تحقيقات پيرامون چگونگي شناسايي و تشخيص اين اختلالات و علل ابتلاي كودكان به آنها، در بيشتر كشورهاي دنيا در حال انجام است.
با پيشرفت دانشهاي مربوط به مغز و اعصاب و نيز با تحولات عظيمي كه در سالهاي اخير در مسير فنآوريهاي نوين و علوم ژنتيكي و پزشكي جديد ايجاد شده، اميد به تشخيص و درمان اين بيماري روز به روز در حال افزايش است. اما واقعيت اين است كه اين اختلالات در حال حاضر، نه تنها به صورت كامل و دقيق، مورد شناسايي و تشخيص، قرار ندارد بلكه در خصوص علل و پيامدهاي انواع اين اختلالات، هنوز گفتگوها و مباحث علمي، جريان دارد.
به هر روي، آنچه اكنون آخرين دستور كار سازمانهاي بهداشتي و اجتماعي در سراسر جهان قرار گرفته، شناسايي موارد ابتلا از طريق تستهاي استاندارد شدهاي است كه از سوي گروهي از دانشمندان علوم مرتبط، تدوين و اعلام شده است.
سازمان بهزيستي، متوازن با كشورهاي پيشرفته، از سالها پيش، غربالگري و شناسايي كودكان مبتلا به اختلالات طيف اوتيسم را در دستور كار گذاشته و در كنار غربال و تشخيص، با كمك متخصصان رشتههاي مرتبط، مراكزي را براي توانبخشي و اقدامات درماني و كمك درماني اين گروه، تأسيس نموده است.
در خراسان رضوي، بهزيستي استان، پيش از برنامهي غربالگري فعلي، طرحهايي را به صورت آزمايشي به اجرا درآورده و تلاشهاي علمي فراواني در زمينهي شناسايي كودكان اوتيستيك، انجام داده كه از آن جمله، برگزاري چندين دورهي تخصصي توانبخشي اوتيسم براي مربيان مراكز اوتيسم سراسر كشور با حضور دانشمند بلندمرتبهي اين رشته، دكتر علي صمدي، ميباشد. ايشان، محقق مشاور دانشگاه آلستر ايرلند ميباشند و سالها در اين زمينه تحقيق و تدريس داشتهاند.
واقعيت آن است كه اختلالات طيف اوتيسم، در حال گسترش است و با اينكه آمارهاي رسمي سازمان جهاني بهداشت، اكنون ابتلاي يك درصد جمعيت را به اين اختلالات تأييد كرده، هنوز راه حل و شيوهي درمان قاطعي براي اين اختلالات كشف و ابداع نشده و تنها چيزي كه بر سر آن توافق وجود دارد، برنامهي توانبخشي و كمكدرماني براي بهبود نسبي اين اختلالات است.
اگر چه سازمان بهزيستي، با تمام توان، در خدمت خانوادههاي عزيز است و در راه شناسايي و توانبخشي كودكان مبتلا به اين اختلالات، از هيچ كوششي فروگذار نميكند اما همهي اين تلاشها فقط با همكاري و همراهي مردم عزيز و خانوادههاي محترم كه فرزنداني در سنين 2 تا 5 سال دارند به نتيجه ميرسد.
اميدواريم خانوادههاي عزيز خراساني، ما را در رسيدن به اهداف انساندوستانه بهزيستي ياري نمايند و با همكاري جدي و مسؤولانه، در مسير تندرستي جسمي رواني كودكانشان، قدم بردارند.
دكتر مسعود فيروزي
سرپرست بهزيستي خراسان رضوي