تشخیص بهموقع اختلالات چشمی بهویژه در سنین کودکی، از بسیاری اختلالات چشمی مانند تنبلی چشم جلوگیری میکند که اگر این اختلال هرچه دیرتر تشخیص داده شود، درمان دشوارتر و میزان بهبودی کمتر خواهد بود. به گفته کارشناسان، توجه خانوادهها به غربالگری در سالهای اخیر موجب شده است که اختلالات انکساری چشم و تنبلی چشم کاهش پیدا کند. کارشناسمسئول پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی خراسان رضوی، با اشاره به اینکه یکم تا هفتم آبانماه در سراسر کشور هفته غربالگری بینایی است، بیان کرد: به طور معمول غربالگری بینایی در طول سال برای کودکان سنین سه تا شش سال انجام میشود.
دکتر نرگس عابد ژیان در گفتوگو با خبرنگار روزنامه شهرآرا، بیان کرد: در حال حاضر در خراسان رضوی 438پایگاه داریم که 120پایگاه غربالگری مربوط به مشهد است و در هفته پیشروی، یک پایگاه غربالگری بینایی هم در تایباد افتتاح میشود.
او اظهار کرد: پایگاههای غربالگری در سطح شهرستانهای استان زیرنظر سازمان بهزیستی فعالیت میکنند که در این پایگاهها با استفاده از تابلو و دستگاه بیناییسنجی غربالگری انجام
میشود.
کارشناس مسئول پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی خراسان رضوی افزود: آدرس پایگاهها که در همه مناطق شهری دایر است از سوی سازمان بهزیستی هر شهرستان اعلام میشود، اما به طور معمول در پایگاههای بهداشتی، مراکز بهداشت و درمان، مراکز مثبت زندگی وابسته به بهزیستی و مهدهای کودک هر منطقه این پایگاهها برپا
هستند.
عابد با اشاره به اینکه سن طلایی برای درمان تنبلی چشم زیر پنج سال است، بیان کرد: اگر تشخیص زودهنگام و در سنین سه تا شش سال انجام شود از بروز کمبینایی یا نابینایی در سنین بالاتر پیشگیری میکند. غربالگری بینایی با هدف پیشگیری از تنبلی چشم و سایر اختلالات بینایی انجام میشود.
او عیوب انکساری و تنبلی چشم را بهعنوان بیشترین اختلالات چشمی در کودکان بیان کرد و افزود: باتوجهبه غربالگری هر ساله از سوی بهزیستی و آگاهی خانوادهها، خوشبختانه موارد مبتلا به تنبلی چشم کمتر شده است و در سنین بالاتر کمتر شاهد این عارضه هستیم.
کارشناس مسئول پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی خراسان رضوی اضافه کرد: غربالگری در حاشیه شهر و مناطق روستایی رایگان انجام میشود اما در سایر شهرستانهای استان هزینه دریافتی از خانوادهها متفاوت است که بین عدد 35 و 40هزار تومان متغیر است.